Δευτέρα 25 Μαΐου 2009


ΨΗΦΙΣΜΑ
ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΝ 10/5/2009
ΣΤΗ ΘΕΣΗ «ΜΗΔΕΝ» ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΛΟΥΔΙΑ

Θέμα: ΑΡΑΒΗΣΣΟΣ – ΛΟΥΔΙΑΣ – ΔΕΛΤΑ ΑΞΙΟΥ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥΣ

Ένα διαρκές έγκλημα εναντίον της φύσης συντελείται, με τη συνεχή υποβάθμιση του υδροφόρου ορίζοντα από τη ρύπανση του ποταμού Λουδία, του Δέλτα Αξιού και την εξάντληση των πηγών Αραβησσού. Χρόνια τώρα είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Μεγαλόστομες διακηρύξεις για την προστασία του περιβάλλοντος και ταυτόχρονα μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο, επιδείνωση της ρύπανσης. Οι φορείς εξουσίας, όλων των βαθμίδων, αποδεικνύουν καθημερινά ότι σε πρώτη προτεραιότητα βάζουν την προώθηση των «μεγάλων» συμφερόντων και την ανάπτυξη των κερδών τους. Οι ανθρώπινες ανάγκες και η υγεία των πολιτών έρχεται πάντα σε δεύτερη μοίρα. Όλες οι παρεμβάσεις τους έχουν στόχο να κάνουν τους πολίτες να αισθάνονται ένοχοι, βάζοντας στο απυρόβλητο αυτούς που έχουν την κύρια ευθύνη για την άσκηση περιβαλλοντικής πολιτικής. Δεν έχουμε αυταπάτες. Ποτέ δεν θα υπάρξει πραγματικό ενδιαφέρον αν δεν πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας.

ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
· Να δημοσιοποιήσουν οι αρμόδιες Νομαρχίες Θεσσαλονίκης - Πέλλας – Ημαθίας και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, πόσοι έλεγχοι έγιναν το έτος 2008 σε βιομηχανίες, σε ποιες (ονομαστικά) διαπιστώθηκαν παραβάσεις με αποτέλεσμα τη ρύπανση των υδάτων, τι πρόστιμα επιβλήθηκαν και ποια από αυτά τελικά καταβλήθηκαν.
· Να γίνεται ουσιαστική και συνεχής παρακολούθηση για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων από τις βιομηχανίες, ιδιαίτερα τις περιόδους αιχμής και εντατικής λειτουργίας τους και αυστηρή επιβολή ποινών και κλείσιμο σε όσους παρανομούν.
Η υγεία των πολιτών δεν κοστολογείται.
· Να αποκαλυφθεί ποιοι Δήμοι και κοινότητες ρυπαίνουν με αστικά λύματα την περιοχή είτε από τη μη ύπαρξη βιολογικού καθαρισμού είτε από την κακή ή ελλιπή λειτουργία τους. Να ξεκινήσει άμεσα με κρατική χρηματοδότηση πρόγραμμα καθαρισμού των αστικών λυμάτων.
· Να γίνεται διαρκής ενημέρωση των αγροτών για τις επιπτώσεις από τη χρήση των γεωργικών φαρμάκων, που άλλωστε αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία τους. Να ξεκινήσει πρόγραμμα συλλογής και ανακύκλωσης των συσκευασιών αγροτικών φαρμάκων.
· Να επανδρωθούν οι υπηρεσίες περιβάλλοντος με επαρκή προσωπικό (επιστημονικό και διοικητικό). Η σημερινή υποβαθμισμένη κατάσταση λειτουργία τους, σε συνδυασμό με το καθεστώς της γραφειοκρατίας που επικρατεί, καθιστά ανεπαρκή έως αδύνατη κάθε προσπάθεια ουσιαστικού ελέγχου για την προστασία του περιβάλλοντος.
· Να σταματήσει η λειτουργία των παράνομων γεωτρήσεων της ΕΥΑΘ και η εξάντληση των υπόγειων υδάτων των πηγών Αραβησσού. Άντληση μόνο των επιφανειακών υδάτων των πηγών, σύμφωνα με τη σύμβαση του έτους 1976.
· Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στη λειτουργία επιχείρησης εμφιάλωσης νερού από τις πηγές Αραβησσού.
· Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των εργαζομένων της Ε.Υ.Α.Θ. για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης της κερδοφόρας Δημόσιας επιχείρησης. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, δεν πωλείται, δεν διαπραγματεύεται, μας αφορά όλους.
· Εκπόνηση ολοκληρωμένης διαχειριστικής μελέτης για τα υπόγεια και επιφανειακά ύδατα της περιοχής από την οποία να προκύπτουν α) η σημερινή κατάσταση και η προοπτική τους, β) οι συγκεκριμένες εστίες ρύπανσης, γ) προτάσεις για την αναβάθμιση, τον εμπλουτισμό των υδάτων και την αποτροπή της ρύπανσης.
· Δέσμευση των αρμόδιων φορέων και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των προτάσεων.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΟΠΗ ΔΕΝΤΡΩΝ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΦΙΛΙΠΑΚΟΥ

    Συμπολίτισσες, συμπολίτες Τις τελευταίες ημέρες είχαμε εκτεταμένη κοπή δέντρων, μέσα στο στρατόπεδο ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΥ από το Στρατό, μετά από ά...