Τρίτη, 5 Μαΐου 2009

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΑΡΑΒΗΣΣΟΣ-ΛΟΥΔΙΑΣ- ΔΕΛΤΑ ΑΞΙΟΥ:
ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΜΑΪΟΥ 2009,ΩΡΑ 18.00,ΚΩΠΗΛΑΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ(Θέση Μηδέν)

ΟΜΙΛΙΑ : Γιάννης Μυλόπουλος(Καθηγητής Α.Π.Θ, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Τομέας Υδραυλικής –Τεχνικής Περιβάλλοντος)
«Το νερό και η διαχείρισή του στην εποχή της κλιματικής αλλαγής»
ΣΥΝΑΥΛΙΑ:συγκρότημα «ΛΟΥΔΙΑΣ»

Διοργανώνουν οι:
· Δίκτυο Πολιτών για το Περιβάλλον
· Πρωτοβουλία κατοίκων Αραβησσού για τη διάσωση των Πηγών
· Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία Δήμου Χαλκηδόνας
· Κωπηλατικός Όμιλος Γιαννιτσών

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΛΟΥΔΙΑ

Ο Λουδίας είναι ένα ποτάμι με ιστορία χιλιάδων χρόνων και αναφέρεται σε πηγές από την εποχή του Ηρόδοτου. Μετά την αποξήρανση της λίμνης των Γιαννιτσών, χρησιμοποιείται και ως αποστραγγιστικό κανάλι, με τη συλλογή νερών από τη γύρω περιοχή που εκβάλουν στη θάλασσα. Οι πηγές Αραβησσού, μέχρι τη δεκαετία του 1970 αποτελούσαν το βασικό τροφοδότη του ποταμού με καθαρό νερό. Οι παλαιότεροι θυμούνται ακόμα την καθαρότητα των νερών του, τα ψάρια του και το φαινόμενο της παλίρροιας, που εμφανίζονταν κατά διαστήματα. Μετά την άναρχη και ληστρική απομύζηση των αποθεμάτων τους από την ΕΥΑΘ, ακόμα και με παράνομες γεωτρήσεις, σταμάτησε η οξυγόνωση του ποταμού, ενώ οι ίδιες κινδυνεύουν να αποτελέσουν σε λίγα χρόνια μια ωραία ανάμνηση!
Εδώ και τρεις δεκαετίες περίπου δραστηριοποιείται ο Ναυτικός όμιλος Γιαννιτσών, στη θέση «μηδέν», τα μέλη του οποίου με προσωπικές θυσίες και μεράκι κατάφεραν την πανελλαδική καταξίωσή του.
Δυστυχώς, συντελείται ακόμη ένα έγκλημα εναντίον της φύσης, με την συνεχή υποβάθμιση του ποταμού, εξαιτίας της αδιαφορίας των αρμοδίων αρχών να προστατέψουν το περιβάλλον. Η ανεξέλεγκτη ρύπανση των υδάτων του από τις βιομηχανίες, η έλλειψη ενημέρωσης του αγροτικού κόσμου για τη χρήση των γεωργικών φαρμάκων, που άλλωστε αποτελεί άμεσο κίνδυνο για την υγεία τους, καθώς και τα αστικά λύματα, αποτελούν τις βασικές αιτίες καταστροφής. Ο επιφανειακός έλεγχος, των έτσι κι αλλιώς υποβαθμισμένων υπηρεσιών, στις βιομηχανίες που ρυπαίνουν, η επιβολή προστίμων ακόμα κι αν γίνεται ύστερα από κάποια κοινωνική πίεση, δεν είναι αρκετά για να αποτελέσουν καταλυτικό παράγοντα για την αποτροπή της ρύπανσης. Είναι ολοφάνερο ότι απουσιάζει η πραγματική βούληση για άσκηση περιβαλλοντικής πολιτικής και διαχείρισης.
Η παραγωγή κέρδους είναι ο γνώμονας για την άσκηση πολιτικών παρεμβάσεων και διαχείρισης και όχι η εξυπηρέτηση των ανθρώπινων αναγκών και η προστασία του περιβάλλοντος.

Δεν έχουμε καμία αυταπάτη. Ποτέ δεν πρόκειται να υπάρξει ουσιαστικό ενδιαφέρον από τους αρμόδιους, αν εμείς οι απλοί άνθρωποι δεν πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Καλούμε τους πολίτες όλων των περιοχών γύρω από το ποτάμι να αντιδράσουμε συλλογικά και αποφασιστικά. Να πάρουμε πρωτοβουλίες ενημέρωσης αλλά και ουσιαστικής πίεσης προς τους αρμόδιους, πριν είναι πολύ αργά για το ποτάμι.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Δίκτυο Πολιτών Για το Περιβάλλον (Γιαννιτσά) τηλ. επικ.: 6974541520
Πρωτοβουλία κατοίκων Αραβησσού για τη διάσωση των Πηγών: τηλ. επικ. 6979450540
Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία Δήμου Χαλκηδόνας : τηλ. επικ.: 6979728033
Κωπηλατικός όμιλος Γιαννιτσών : τηλ. επικ.: 6972834446

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου