Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2012ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ
                                                                                                                      07/12/2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Eκδήλωση-συζήτηση για τις εξορύξεις χρυσού σε Χαλκιδική,Κιλκίς,Πάικο

Με την παρουσία πλήθους κόσμου, και μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ,το Σάββατο 1/12/2012 στις 7:00 μμ, στο Κέντρο Πληροφόρησης Νέων, στα Γιαννιτσά η εκδήλωση-συζήτηση για τις Εξορύξεις Χρυσού.Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Δίκτυο Πολιτών για το Περιβάλλον Ν.Πέλλας.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο κ. Λαγόντζος Γιώργος ως εκπρόσωπος του Συντονιστικού ΒΑ Χαλκιδικής.
 Εισηγητές ήταν οι κ.κ Κυριάκος Παναγιωτόπουλος, Καθηγητής εδαφολογίας, Γεωπονική Σχολή ΑΠΘ,Γιώργος Τριανταφυλλίδης, Επίκουρος Καθηγητής μεταλλειολογίας, Πολυτεχνική Σχολή ΑΠΘ, Σαράντης Δημητριάδης, Ομότιμος Καθηγητής γεωλογίας ΑΠΘ και Τόλης Παπαγεωργίου, Πολιτικός Μηχανικός, Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων.
Στην εκδήλωση συμμετείχε με ουσιαστική παρέμβαση και ο κ. Χρήστος Ζαφειρούδης ως εκπρόσωπος του Mετώπου αγώνα ενάντια στα μεταλλεία σε Κρούσσια-Πάικο.
Η εκδήλωση παρόλο που διήρκησε πάνω από τρεις  ώρες  κράτησε το ενδιαφέρον του κοινού μέχρι το τέλος. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στους λόγους για τους οποίους μια μεταλλευτική δραστηριότητα ανοιχτού τύπου, δημιουργεί αναπόφευκτα μη αναστρέψιμες συνέπειες στο περιβάλλον, στην υγεία, στις υπάρχουσες επαγγελματικές δραστηριότητες  και στη κοινωνική συνοχή ενός τόπου. Τονίστηκε δε, πως δεν υπάρχει κανένα ανταποδοτικό όφελος για την τοπική κοινωνία και το όφελος για τη χώρα μας από το μίσθωμα που θα καταβάλλει η μεταλλευτική εταιρεία στο κράτος είναι μηδαμινό.
Πιο συγκεκριμένα σε σχέση με τις καταστροφές που θα προκληθούν σε όλες τις φάσεις της εξόρυξης, οι ομιλητές αναφέρθηκαν:

  • Στους τόνους τοξικών αποβλήτων που θα αφεθούν ακατέργαστοι στο βουνό, μέσα σε τεράστια τέλματα που θα δημιουργηθούν ειδικά γι’αυτά
  • Στην εμφάνιση του φαινόμενου της Όξινης Απορροής Μεταλλείων(ΟΑΜ),κεντρικού φαινόμενου της επιμόλυνσης των υπόγειων νερών στις εκμεταλλεύσεις μεταλλείων μικτών θειούχων πετρωμάτων
  • Στη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, των ποταμών και των ρεμάτων της περιοχής.
  • Στη λειψυδρία λόγω άντλησης τεράστιων ποσοτήτων νερού για χρήση στο μεταλλείο
  • Στη μόλυνση του αέρα από τα αέρια και τα σύννεφα σκόνης που απελευθερώνονται κατά τη διάσπαση και το άλεσμα των πετρωμάτων
  • Στη μόλυνση της γης από τα μεταλλικά στοιχεία τα οποία θα κατακάθονται στη γη με τη βροχή(Θειικό οξύ, γνωστό ως βιτριόλι κ.ά.)
  • Στην αναγκαστική παύση των γεωργικών δραστηριοτήτων εξαιτίας της παραπάνω μόλυνσης
  • Στη καταστροφή της χλωρίδας, της πανίδας και των δασών
  • Στη δυσφήμιση της περιοχής λόγω της περιβαλλοντικής καταστροφής που θα έχει προξενηθεί.
  • Στην οριστική και αμετάκλητη εξαφάνιση θέσεων εργασίας στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή πόσο μάλλον στη βιολογική καλλιέργεια –κτηνοτροφία, στη μελισσοκομία, στην αμπελουργία, στη δασοπονία, στην υλοτομία, στον (οικο)τουρισμό κ.ά.

Ενημέρωση έγινε επίσης και για το είδος και την ποσότητα των προϊόντων που σχεδιάζεται να αντληθούν από τα επίδοξα μεταλλεία, όπως ελάχιστος χρυσός (μέγεθος ενός βυτίου απ’όλη τη Χαλκιδική , όπως αναφέρθηκε!),περισσότερος χαλκός και ουράνιο (ιδιαίτερα επικίνδυνο )από το Πάικο!

Το κοινό της εκδήλωσης είχε την ευκαιρία να εκφράσει τους προβληματισμούς του και η συζήτηση έκλεισε με την συνειδητοποίηση όλων των παρευρισκομένων πως αν θέλουμε ένα περιβάλλον αειφορικά παραγωγικό, πηγή ζωής και αισθητικής απόλαυσης, οφείλουμε να το προστατέψουμε με κάθε τρόπο για εμάς και τις μελλοντικές γενιές που επιθυμούν να ζουν υγιείς στον τόπο τους. Γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχουμε ένα κοινό μέτωπο σε όλη τη Μακεδονία και Θράκη ενάντια στα μεταλλεία.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΙΑ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΣ ΣΕ ΒLOG KAI FACEBOOK ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ  Ευχαριστούμε το KilkisOrama για την βιντεοσκόπηση και την φιλοξενία στη σελίδα τουςΓια περισσότερη ενημέρωση συγκεκριμένα για τα μεταλλεία
Μέτωπο Αγώνα Ενάντια στα Μεταλλεία σε Κρούσια και Πάικο
Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου