Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2012ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ν.ΠΕΛΛΑΣ
30.10.2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Βιοντήζελ από τηγανέλαια για την θέρμανση σχολείων:
πολίτες του Δήμου Πέλλας ζητούν την άμεση έναρξη προγράμματος στον Δήμο

Η οικονομική κρίση συνδυασμένη με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, ενόψει του χειμώνα, είναι το υπ’αριθμόν ένα πρόβλημα που απασχολεί όλους μας με δεδομένες τις απάνθρωπες μειώσεις που έχουν γίνει σε μισθούς και συντάξεις. Εξίσου δραματικές  είναι και οι μειώσεις στις επιχορηγήσεις που δίνονται από το κράτος μέσω των δήμων για τα λειτουργικά έξοδα δημοτικών κτιρίων μεταξύ αυτών και των σχολείων. Γίνεται λοιπόν επιτακτική η ανάγκη να εξευρεθούν λύσεις οι οποίες θα μας απεξαρτήσουν από τη χρήση του πετρελαίου θέρμανσης. Όταν μάλιστα οι λύσεις αυτές όχι μόνο δεν απομυζούν (βλ. εξάντληση των φυσικών πόρων) το φυσικό περιβάλλον αλλά αντιθέτως το προστατεύουν, πρέπει να χαιρετίζονται και να υιοθετούνται με ιδιαίτερη θέρμη και ταχύτητα.
Εδώ και μερικά χρόνια το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Τμήμα Μηχανολογίας (εργαστήριο Θερμικών Συστημάτων και Βιοκαυσίμων) προτείνει και προωθεί την αντικατάσταση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης από  βιοντίζελ που παράγεται από τηγανέλαια. Κινητικότητα παρατηρείται σε αρκετούς δήμους της χώρας, οι οποίοι σε συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα χωρίς κόστος όπως το παραπάνω ή με ιδιωτικές εταιρείες που εκμεταλλεύονται τα τηγανέλαια. Ο κατάλογος των δήμων που έχουν προχωρήσει ή μόλις ξεκινούν την προσπάθεια είναι μακρύς: Συκεών Θεσσαλονίκης, Κορδελιού Ευόσμου, Κοζάνης, Βοΐου, Πτολεμαΐδας, Θεσσαλονίκης, Βέροιας, Τριπόλεως, Ψαρών, Κορυδαλλού, Νίκαιας κ.ά. 
Με πρωτοβουλία του Δικτύου έγινε η πρόταση και στον δικό μας Δήμο, να προχωρήσει σε σύμβαση με το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και ν’ αναλάβει μέσω των σχολείων να συλλέγει, με μια απλή διαδικασία, τηγανέλαια, τα οποία θα μετατρέπονται  από το ΤΕΙ σε βιοντίζελ που θα επιστρέφεται στις δεξαμενές πετρελαίου των σχολείων. Εμπλέκονται έτσι μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί,  σε έναν ενεργό ρόλο όχι μόνο για τη θέρμανση των σχολείων τους, αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος (υδροφόροι ορίζοντες, ποτάμια , θάλασσα) από επικίνδυνους ρύπους που καθημερινά παράγουμε στην κουζίνα μας (τηγανέλαιο, λάδι σαλάτας, λάδι φαγητού) και τόσο απερίσκεπτα πετάμε στο νεροχύτη μας.
Επειδή έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον από πλευράς των σχολείων (ήδη πέντε σχολεία του Δήμου μας έχουν δηλώσει το ενδιαφέρον τους να μπουν πιλοτικά σ’ ένα τέτοιο πρόγραμμα), το Δίκτυο Πολιτών για το Περιβάλλον, το οποίο και συμμετείχε σε κοινή συνάντηση με τον Δήμαρχο και τους 5 διευθυντές των σχολείων (25 Σεπτεμβρίου 2012), ζητά με σημερινή αίτησή του να συζητηθεί άμεσα το θέμα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, ως θέμα ημερησίας διάταξης. Το θέμα επείγει  δεδομένου ότι πολλοί δήμοι εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την είσοδό τους στο συγκεκριμένο πρόγραμμα του ΤΕΙ Κοζάνης και η δυνατότητα του ΤΕΙ για  να εξυπηρετήσει το όλο εγχείρημα  είναι περιορισμένη.

Υπέυθ.επικοινωνίας: 6973333385

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου