Τρίτη, 11 Μαΐου 2010

Kαταγγελία για Λουδία

ΕΠΙΣΤΟΛΗ


Τηλ. επαφής: 6938508564
Διεύθυνση: Δίκτυο Πολιτών για το
Περιβάλλον Ν.Πέλλας
Καραμπατάκη 14,
58100 Γιαννιτσά.
Γιαννιτσά 29/ 04 / 2010ΘΕΜΑ: « Μόλυνση Λουδία»

Το Δίκτυο πολιτών για το περιβάλλον Πέλλας ,σε συνεργασία με άλλες συλλογικότητες και πολίτες διοργάνωσε και πραγματοποίησε στις 10 Μαΐου 2009 εκδήλωση στον ποταμό Λουδία, με σκοπό να διαμαρτυρηθεί για τη συνεχή υποβάθμιση και ρύπανση του ποταμού. Από τη συνέλευση εκδόθηκε ψήφισμα με συγκεκριμένα αιτήματα, το οποίο κοινοποιήσαμε στον Νομάρχη και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Η μόνη απάντηση που λάβαμε ήταν από την Περιφέρεια, η οποία μας ενημέρωσε μεταξύ άλλων, ότι αρμόδια για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων είναι η Νομαρχία και ότι ήδη έχει στείλει έγγραφο για εβδομαδιαία αποστολή εργαστηριακών ελέγχων.
Το ίδιο διάστημα και μετά από τη μεγάλη κινητοποίησή μας για την ευαισθητοποίηση του κόσμου, είδαμε να γίνονται συνεχής συσκέψεις τόσο σε επίπεδο Νομαρχίας όσο και στην Περιφέρεια, που συνοδεύτηκαν από ανακοινώσεις με υποσχέσεις ότι τη φετινή θερινή σεζόν δεν πρόκειται να επιτραπεί καμία παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκαν κάποιες πρωτοβουλίες αναβάθμισης της περιοχής.
Δυστυχώς όμως διαπιστώσαμε, ότι για ακόμη μια χρονιά, τα μεγάλα λόγια που έγιναν πρωτοσέλιδα στον τοπικό τύπο, δεν είχαν καμία πρακτική εφαρμογή. Δεκάδες είναι οι μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής οι οποίοι στην καθημερινή τους επαφή με το ποτάμι διαπιστώνουν την απουσία της πολιτείας και την ανεξέλεγκτη ρύπανση από λύματα εργοστασίων, αστικά λύματα και γεωργικά φάρμακα. Ενδεικτικά μόνο, αναφέρουμε ότι η περιοχή από το Μελίσσι προς τα Γιαννιτσά (κόμβος) επί μήνες είχε εντονότατη δυσοσμία, όλες τις ώρες και ημέρες την περίοδο του καλοκαιριού, που φανερώνει τη ρύπανση από τις γύρω εργοστασιακές μονάδες, η οποία έχει ως τελικό αποδέκτη το Λουδία.

Το Δίκτυο θέτει στην διάθεσή σας πρόσφατο βίντεο , όπου φαίνεται ότι η ρύπανση στην περιοχή Γιαννιτσών συνεχίζεται παρά το υφιστάμενο πλαίσιο των βιολογικών καθαρισμών των εργοστασίων και θα προβεί άμεσα σε δημοσιοποίηση του υλικού στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας ,από όποια θέση και αν κατέχετε ,για την προστασία ενός αρχαίου ποταμού που αν και σήμερα λειτουργεί ως αποστραγγιστικό κανάλι ,προσφέρει ακόμη πολύτιμο άσυλο σε ψάρια και πουλιά της περιοχής και αποτελεί μέρος του υδροφόρου μας ορίζοντα .

Συννημένα:
Αντίγραφο DVD
Ψήφισμα Πολιτών

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ:

-Εισαγγελέα Γιαννιτσών
-Υπουργό Περιβάλλοντος κ.Μπιρμπίλη
- Υπουργό Εσωτερικών κ.Τζάκρη
- Βουλευτές Ν.Πέλλας
- Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ΔΙΠΕΧΩ
- Νομάρχη Ν.Πέλλας κ.Καραμάνη
-Δήμαρχο Γιαννιτσών κ.Παπανικολάου
-Δημάρχους Δήμων Πέλλας, Κύρρου, Μ.Αλεξάνδρου, Κρύας Βρύσης,
-Μέσα μαζικής ενημέρωσης Ν.Πέλλας


ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ :
Μπαμπαλής Γιώργος
Πετρίνα Βάσσου
Παπαδοπούλου Ολυμπία
Δημητρίου Γιώργος
Κιουζέπη Μαρία
Γόδου Ανέτα
Γεροντίδης Μάκης
Ασκητής Γιώργος
Τουβλατζής Στέφανος
Τσιάλμα Πόπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου